Her Nefes Bir Umut Her Bakım Bir Yolculuk Temasıyla Palyatif Bakım Kliniğinde Yatan Hastaların Bakım Kalitesini İyileştirme Sempozyumu
24 Ekim 2022

HER NEFES BİR UMUT HER BAKIM BİR YOLCULUK TEMASIYLA

PALYATİF BAKIM KLİNİĞİNDE YATAN HASTALARIN BAKIM KALİTESİNİ

İYİLEŞTİRME SEMPOZYUMU

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son dönemde gelişen  Palyatif Bakım; yaşamı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemler ile karşılaşan hastaların ve hasta yakınlarının, başta ağrı olmak üzere tüm fiziksel, psikososyal ve ruhsal problemlerinin erken evrede  tespit edilerek ve etkili değerlendirmeler yapılarak önlenmesi veya giderilmesi yolları ile yaşam kalitelerini arttıran bir yaklaşımdır.Hasta ve hasta yakınlarının ihtiyacı olan ve son zamanlarda daha fazla üzerinde durulan “palyatif bakım” insani bir hak olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Palyatif bakım sürecinde en önemli rolü üstlenen sağlık profesyonellerimiz; hasta ve hasta yakınlarına en uygun bakımın verilmesini, fiziksel ve psikososyal problemlerinin erken bir zaman diliminde belirlenerek yaşam kalitelesinin  arttırılması gibi temel ihtiyaçlarının hastane ortamlarında ya da özel bakım veren merkezlerde yapılmasını sağlamaktadır.

Bu bağlamda Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi tarafından “ Her Nefes Bir Umut Her Bakım Bir Yolculuktur” temasıyla 19 Ekim 2022 tarihinde “Palyatif Bakım Kliniğinde Yatan Hastaların Bakım Kalitesini İyileştirme Sempozyumu “ düzenlendi.Düzenlenen Sempozyuma Ankara İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr.Ali Niyazi KURTCEBE,Ankara İl Sağlık Müdürlüğü  Bilkent Kamu Hastaneleri Hizmet Başkanı Dr.Öğr.Üyesi Eyüp SARI,Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı  Doç.Dr.İshak ŞAN,Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Destek Hizmetleri Başkan Yardımcısı Haydar ORHAN ile Sempozyum Başkanı  Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm.Dr.Reyhan ÖZTÜRK, Sempozyum Başkan Yardımcısı Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü  Gülçin GÜLEŞEN ve Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi yönetim ekibi ile  Palyatif Bakım konusunda akademik başarıları olan sağlık profesyonelleri ve sağlık personellerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

İlk oturum; Ankara İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr.Ali Niyazi KURTCEBE ile Ankara İl sağlık Müdürlüğü  Bilkent Kamu Hastaneleri Hizmet Başkanı Dr.Öğr.Üyesi Eyüp SARI’nın başkanlığında başlatıldı.Palyatif bakım felsefesi ve multıdisipliner yaklaşım,geleneksel ve inovatif tıp uygulamaları, psikososyal destek ve manevi bakım, uygun ve güvenilir dozda ilaç kullanımı,palyatif bakımda  göz ardı edilen semptom ağrı, palyatif bakımda enfeksiyonun önemi yara bakımı ve nefes egzersizi konularının yanı sıra Türkiye’de ve Polatlı Duatepe Devlet Hastanesinde  Palyatif Bakım Kliniği ve iyi uygulama örneklerinin  başlıklıları üç oturum halinde tüm katılımcıların yoğun ilgisi eşliğinde değerlendirilerek program tamamlanmıştır.

• baslık.jpg