3 - 9 Kasım Organ Bağışı Haftası
03 Kasım 2022

ORGAN BAĞIŞLARINIZLA  HAYATLARA İZ BIRAKIN
          Ülkemizde pek çok kişi organ yetmezliği ve onun getirdiği komplikasyonlar nedeni ile kaybedilmektedir. Organ bağışı ile öldükten sonra başka insanların yaşamasını sağlayabiliriz.
          Organ bağışı, kişilerin organlarının bir kısmını ya da tamamını kendi iradesiyle ihtiyaç duyan diğer kişilere bağışlamasıdır. Bağışta bulunabilmek için öncelikli olarak kişinin reşit olması, akli melekelerinin yerinde olması ya da  beyin ölümünün gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Organ bağışı tamamen  gönüllülük esasına bağlı olarak yapılmaktadır. Organ bağışında bulunmak için kişi il sağlık müdürlükleri, organ nakli merkezleri, organ bağışı dernekleri veya vakıfları, devlet hastaneleri ve organ bağışı konusunda yetkinliği bulunan özel hastanelere başvuru yaparak bağışta bulunabilir. Organ bağışı yapmak isteyen kişiler; karaciğer,böbrek kalp,kornea,ince bağırsak,yüz,saçlı deri,kol ve bacak kemikleri, pankreas,kas dokusu,kıkırdak,rahim gibi bir çok organ bağışında bulunabilirler.
           Sağlıklı bir kişi de organ bağışı yapabilir. Karaciğerin bir parçasını akciğer ve böbrek gibi organları bağışlayabilir.
           Yapılan bağışlar Sağlık Bakanlığı ‘’Organ ve Doku Bağışı Bilgi Sistemi üzerinde güvenli olarak saklanmaktadır. Nakil işlemleri Sağlık Bakanlığı bünyesinde Ulusal Koordinasyon Sistemi tarafından yürütülür ve kayıt altına alınır. Bağışlanan organların dağıtımı bekleme listelerinde kaydı olanlar arasından öncelikli tıbbi aciliyeti olan hastalar olmak üzere kan ve doku grubunun uyumuna göre yapılır. Burada din,dil,cinsiyet ya da farklı faktör ayrımı yapılmamaktadır. Alıcı ve vericinin kimlik bilgileri ailelerinin izni olmadan açıklanmaz ve gizli kalması kanunlar çerçevesinde belirlenmiştir.
          Unutmayalım ki bizler ya da sevdiklerimiz bir gün organ bağışına ihtiyaç duyabiliriz.

Uzm.Dr. Reyhan ÖZTÜRK
                                                                                                                                                                                                                                                                                 Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi Başhekimi